Zirai Don Endişesinde Korkulan Oldu

15.04.2022 - Cuma 21:11

"ÜRETİCİLER KARA BİR GÜNE UYANDI"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada 14 Nisan sabahı eksi 6 dereceyi bulan hava sıcaklığı sebebiyle Malatya’nın pek çok ilçesinde zirai don oluştuğunu belirterek, üreticilerin geçen yıldan gelen borçlarını bile ödeyemediğini, TARSİM’e sigorta yaptıramadıklarını,devletin Malatyalı çiftçinin yarasını sarması gerektiğini söyledi.

 

Ağbaba TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada; “Malatya bugün yine kara bir güne uyandı.Üreticilerin bin bir emek verdikleri kayısılar sabaha doğru eksi 5-6 derece ile dondu.Geçtiğimiz yıl 6 Mayıs’ta dona teslim olan kayısı bu yıl 14 Nisan’da bir felaketle karşı karşıya kaldı.Hem meyveler hem de üreticilerin emekleri yandı. Başta  Akçadağ,Yazıhan,Kale olmak üzere Malatya’nın tüm ilçelerinde meyveye dönüşmüş olan kayısının büyük bölümü yandı.Kayısı kalmadı. Malatyalılar adına ,devletimizin Malatyalı çiftçilerin  yanında olmasını talep ediyorum.”dedi

Geçen yıl  kayısıları  yanan üreticilerin bankalardan kredi çekip borçlarını ödediklerini şimdi borç ödeme zamanı geldiğini ancak umutlarını bağladıkları kayısının yok olduğunu belirten Ağbaba, “Bankalarla karşı karşıya kalacaklar.Bu yıl ağaçlarına bakmak için  ilaç,mazot ve gübre almaya çalıştılar.Çoğu üretici artan fiyatlar nedeniyle bahçelerine gübre bile atamadı. 30-40 bin liralık poliçe bedellerini ödeyemeyeceği için  TARSİM’e sigorta yaptıramadı.Türkiye’deki ekonomik felakete Malatya’daki tabii felaket eklendi.Yapısal ve kalıcı çözümler üretilmezse Malatya’yı çok zor günler bekliyor. Zarar bir an önce tespit edilerek üreticinin kaybı için gerekli çalışmalar başlatılmalıdır.Meclisimize Malatya’ya sahip çıkma çağrısı yapıyorum. Malatyalı kayısı üreticilerinin yanında olmaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

"ZARARLARIN TELAFİSİ İÇİN DEVLETİMİZDEN DESTEK BEKLENMEKTE"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) MYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu da, TBMM Genel Kurulunda söz alarak “12-14 Nisan da yaşanan don ve aşırı rüzgarın etkisiyle Battalgazi, İzollu, Hekimhan, Yazıhan, Darende, Baskil ve Akçadağ’da kayısı ağaçlarının meyve gözelerinde ciddi zararların olduğu tespit edildi.” Diyerek kayısı üreticilerinin zararını TBMM Genel kurulunda gündeme getirdi.

MHP Malatya Milletvekili Fendoğlu konuşmasında; “Malatya ve bölgemizde zirai don nedeniyle çiçek açan kayısı ağaçlarımız zarar gördü. 12-14 nisan da yaşanan don ve aşırı rüzgarın etkisiyle Battalgazi, İzollu, Hekimhan, Yazıhan, Darende, Kuluncak, Yeşilyurt, Doğanşehir, Baskil ve Akçadağ' da kayısı ağaçlarının meyve gözelerinde ciddi zararların olduğu tespit edildi. Malatya ve bölgemizde kaysı üreticilerinin geçim kaynağı olan kayısısının zarar görmesi bölgemizdeki köylümüzü ciddi zarara uğrattı. Kayısı dışında geliri olmayan üreticilerimiz, çiftçilerimiz bu yaşanan don felaketinin Tarım Bakanlığımız ve il müdürlüğümüzün, üretici ve köylümüzün mağduriyetlerinin giderilmesi için saha çalışması yapması ve bu felaketinden doğan zararların telafisi için devletimizden destek beklemektedir.” ifadelerini kullandı.

"HÜKÜMETİN DERHAL GEREKENİ YAPMASINI BEKLİYORUZ"

İyi Parti Malatya İl Başkanı Hakan Yılmaz, 13 Nisan’ı 14 Nisan’a bağlayan gece meydana gelen don nedeniyle, bazı bölgelerde kayısının yandığını, acilen hasar tesbitinin yapılarak, üreticiye destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Hakan Yılmaz, “Meterolojinin yaptığı don uyarısı maalesef gerçekleşti. Malatya’nın çeşitli bölgelerinden bizleri arayan kayısı üreticilerimiz, kayısılarında yanma olduğunu  ifade ettiler. Gönderilen resim ve video çekimlerinden de bunlar rahatlıkla görülebiliyor. Acilen kayısı üreticilerinin zarar ve ziyanının tesbit edilip, zarara uğrayan üreticilere destek verilmesini bekliyoruz. Kayısı Malatya’nın aşıdır, ekmeğidir. Hükumetin derhal gerekeni yapmasını bekliyoruz. 

Biz İyi Parti olarak her zaman üreticilerimizin yanındayız.  Çiftçilerimiz üzülmesin, Rabb'im bir kapıyı kapatırsa diğer bir kapıyı açar İnşallah “ dedi.

“KAYISI ÜRETİCİSİNİN YANINDA OLMA ZAMANI”

12-14 nisan tarihleri arasında yaşanan aşırı rüzgar ve don etkisiyle  kayısı ağaçlarının meyve gözelerinde yaşanan ciddi zarara dikkat çeken  Gelecek Partisi Malatya İl Başkanı Dr. Ahmet Ercan Uçkan, iktidarın kayısı üreticisine destek vermesi gerektiğini ifade etti. Uçkan, “Zararın boyutu yüksek, kayısı üreticisinin yanında olma zamanı” dedi.

Özellikle Kale, Battalgazi, Akçadağ, Yazıhan, Darende, Kuluncak, Baskil ve Doğanşehir civarında aşırı rüzgar ve don etkisiyle  kayısı ağaçlarının meyve gözelerinde yaşanan ciddi zararın tesbitinin kısa sürede yapılması gerektiğini kaydeden Gelecek Partisi Malatya İl Başkanı Uçkan, “Bugünden itibaren Malatya Milletvekillerinin öncelikli çözüme kavuşturması gereken konu kayısı üreticisinin yaşadığı sıkıntının çözülmesi olmalı. Bu şehrin ekonomisi için büyük önem taşıyan bir tarım ürünü büyük ölçüde zarar görmüştür. Türkiye’nin Kayısı Başkenti olan Malatya’da üretici büyük bir kayıp içerisindedir. 

Tarım ve tarımsal ürünlerin  büyük önem arz ettiği şu günlerde dünyanın kuru kayısı ihtiyacının büyük bölümünü  üreten ve bununla ekonomisini ayakta tutan Malatya, süreci kaygıyla takip ediyor. Hükümet zarar gören kayısı üreticisinin zararını kısa sürede gidermeli ve ayakta durabilmeleri için destek vermelidir. Milletvekilleri ve şehrin yöneticilerinin gündemi artık bu olmalı."dedi.

Kaynak: Malatyahaber