Bir Vakıf Uğruna Ya Rab, Nice Güzellikler Saklanıyor!

22.10.2015 - Perşembe 17:23

Darende Belediyesi eski başkanlarından İsa ÖZKAN zamanında düzenlenen ve geziye açılan Köprügözü Kanyonu, Türkiye’de eşine az rastlanılacak tabiat harikalarından birisi. Köprügözü mevkisinden Somuncubaba Türbesine kadar uzanan kanyonda fırın, kamelya gibi piknikçileri cezbedecek eklentiler de mevcuttu. Fakat ne yazık ki böylesi bir zenginliğin vatandaşların hizmetine sunulacak olması birilerini fena halde rahatsız ediyordu.

Para hırsından başka bir gayesi olmayan Hulusi Efendi Vakfı’nın “Somuncubaba’ya gelen turist ya Kanyona meylederse?” korkusu Darende tarihinde eşine az rastlanılacak çirkefliklerin de başlamasına sebebiyet vermiş oldu.

 

İnsanı dehşete düşürecek iddialar var. İddiaya göre Üstlerinden kesin talimat alan Hulusi Efendi Vakfı’nın Maraş-Elbistan kökenli aveneleri ilk işi kanyondaki kamelya, ışıklandırma sistemleri gibi yapıları kırık dökmekle başlıyor. Arzuladıkları amaç “Vakıf bir işe el atmazsa, verim alınmaz. Vakfa devredilse daha güzel olur.”  yargısını zihinlere sokmak. Özellikle de giriş köprülerinin bilinçli olarak tahrip edilmesi “Burada can güvenliği yok” algısını oluşturma hizmet etmişti. Akabinde yeniden onarılan kanyon ne yazık ki Maraş-Elbistan avenelerinin saldırısından yine kurtulamıyor ve harabeye dönüyor.

 

Tüm bunlara rağmen kanyonunun tapusunu bir türlü alamayan(!) Hulusi Efendi Vakfı çareyi kuklası haline gelen Süleyman ESER idaresindeki Darende Belediyesi’ne kapattırmakta buluyor. Mazallah kapıyı açan, o eşsiz güzellikleri görür olur diye de kilitli kapının sağı solu dikenli tellerle çevrilmesi de ihmal edilmiyor tabii ki. Türlü türlü tehlike mesajları yer alan levhalarda yerleştirilerek Darende’nin cennet bir köşesine “Mayın Tarlası” görünümü kazandırılıyor.

hulusi-efendi-kopruzgozu

Kanyon ne zaman açılır? diye soracak olanlara…

Vakfın tapulu mülkü haline getirilip rantlarına hizmet edecek bir para şelalesine resmen dönüştürüldüğü an açılır ancak.

Darende’linin değil de Vakfın rant elde edebileceği kişiye tapu edilmiş bir doğa harikası olduğu zaman açılır.

Reva mı peki bu Darendelilere?

Evet. Bence müstehak.

***
Müstehak, çünkü senelerce kendisini yiyip bitiren bu ‘kenelere’ göz yumduğu için.
Müstehak, çünkü dükkanın önünde, kahvede, bahçede dillendirdiği gerçeği idari makamlara iki satır yazmadığı için…

Müstehak, çünkü ilçesine gelen başbakana (R. Tayyip ERDOĞAN) Asıl paralel yapı burada! diyemediği için…
Müstehak, çünkü dini sadece para kazanmanın bir vasıtası gören bir günahkarın önünde diz çöktüğü, el etek öptüğü için…

 

***

Darende’li Mütefekkir

YORUM YAZ

Yorum Yazabilmek İçin Lütfen Giriş Yapın.